2018. március 11., vasárnap

Bükki Kilátások Hard 65 (2018) - 2018.03.04.

Tavaly voltam először ezen a versenyen és nagyon megtetszett, szóval idén nem maradhatott ki. Az időjárási körülményekről most tájékozottabb voltam, mint az előző héten, így nem ért semmi sem meglepetésként. Könnyebb volt úgy nekiindulni a versenynek, hogy a körülmények miatt már a teljesítés is külön kihívás és ezt támasztotta alá a szervezők előző napokban tett közleménye, miszerint kivesznek egy szakaszt a távból, így az 65 km-ről 57-re csökken. Mindezt figyelembe véve nem igazán gondolkodtam azon, hogy mennyi idő alatt teljesítem. Persze most vittem botot, hogy megkönnyítsem a saját a dolgom. Viszonylag spiccre érkeztem a felsőtárkányi rajtközpontba. Gyorsan felvettem a rajtcsomagot, kipróbálom a csekkoláshoz szükséges dugókát, majd jó 15 perc múlva már a technikai értekezleten ácsorogtam.

(a Zöld-rét fehérben)
Következett a tömegrajt, majd az első néhány km-en felvettem a ritmust. Az elején még lassan kezdett emelkedni az út, ami a letaposott hóval együtt engedte a gyorsabb haladást. Az első EP (Mellér-völgy) után erdei útra térünk, ahol helyenként gyaloglásba váltok és ha már kezem ügyében voltak a botok, használtam is kicsit őket. Kezdett a terep hasonlítani az előző heti túra viszonyaihoz. Nagyjából még frissek az ottani emlékek, ezért természetesnek véltem azt az érzést, miszerint a tundrán vagyok. Őr-kő-házig viszonylag jól haladok, pedig kell melózni rendesen a boka fölé érő hóban. Mászunk kerítést - egyszer, majd még egyszer -, mászunk meredeket, Zöld-réten szúróbélyegzővel pecsételünk az itinerre, közben pedig úgy lépkedünk, mint kakas a harmatban. Őr-kő-háznál dugókázok és néhány darab keksz társaságában továbbállok. Kelemen-székéig egy jó kis hullámvasút jön. Lefelé a hóban érzem, ahogy megtelik a cipőm. A szemből érkezők kérés nélkül kitérnek a csapásról, majd a pontig tartó emelkedőn ugyanez a lemez. Aki lendületből jön lefelé, még csak véletlenül sem állok elé. Az EP-n szúrás és ereszkedés Szilvásváradra. A pontra tavalyhoz képest  durván fél óra csúszással érek. Nem sokat tököltem a frissítéssel, pont elég időt sikerült eddig is elbohóckodni. Szilvásváradot a Szalajka-völgyön át hagyjuk magunk mögött. Az eddigiekhez képest nagyon suhanok, de ez nem a formajavulás miatt van, sokkal inkább a forgalomtól legyalogolt út miatt van. Szeretem ezt a völgyet, mert a környező hegyek bástyákként magasodnak körülötte, mintha védelmeznék a külső viszontagságoktól. Szalajka-forrásnál kicsit módosul a pálya. A pontőr irányba állít, majd kicsit feljebbről már képi ábrázolás is van az okról. Kissé bedőltek a fák az eredeti útra, ami az ősember barlangjához vezet. Persze nem tart ez sokáig, mert rövidesen újra a helyes "mederben" halad az út. És akkor el is érkeztünk a pálya minden értelemben legmeredekebb része, az Istállós-kőig tartó emelkedő. Ehh... kapaszkodtam rendesen a botokban, húztam magam felfelé... nyilván alig haladtam a helyenként 30-40 %-os emelkedőn, úgyhogy csiszolgattam bőven a nem lévő "botozós" technikámat. A hóba vájt ösvény olyan volt, mint egy lépcső... egy jó hosszú lépcső, közben fel-felpillantva az ösvényről gyengén ködfátyolos a levegő.  Nem bántam, hogy felértem és dugókázhattam. Istállós-kő után úgy haladok, mint Kudlik Juli deltájában a szánhúzó emberek. Néha az út mellé szúrok a hóba, ilyenkor 60 cm-rel lejjebb ér földet a bot vége. A haladás nekem még lefelé is gyökkettővel megy. Próbálkozom kocogással több-kevesebb, de inkább kevesebb sikerrel. Levergődök a Kopasz-rétre és az EP-n szúrok egyet a papírra. Az ott haladó keréknyomban felüdülés volt haladni. Nem sokkal később újra az Őr-kői EP-n dugókázok és frissítek. Jól voltam mind fizikailag, mind fejben. Azt már az elején eltettem, hogy a mai nap nem a tempóról fog szólni. 

A cserepes-kői EP-n buli van. A barlangra szerelt zárt ajtó mögül kihallatszik a jó hangulat, majd hátrafordulva meglátom az önkiszolgáló szakaszt, ami műzli szeletből és pálinkából állt. Az előbbiből megkínálom magam, a "fehéret" most kihagyom. Itt annyira biztosra mentem, hogy először szét sem néztem, csak lyukasztottam a szúróbélyegzővel, majd egy spori szól, hogy alul lesz a dugóka. Hmmm... inkább 2x, mint egyszer sem... magyarázom meg magamnak. Túrázótempóban folytatom tovább a menetet. Egy lejtőn haladva sikerül elcsúszom és meghemperedni a hóban, de ez sem ment meg attól, hogy jól odaverjem a könyökömet. Nyilván először az órámra néztem rá, hogy nincs-e valami baja, majd ezután vizsgáltam meg az odavert tagomat. Az Őserdőig még mindig nagy hó az ösvényeken. Lassú a haladok, majd az őserdei szúrás után, frissítés közben megnézem az itinert, hogy hol is lesz a rövidítés. Érkezés a tereléshez, ahol szalaggal zárták le a Tar-kőre vezető utat, hogy még csak véletlenül se kavarjon el senki. Sajnos ez idén kimarad az időjárási körülmények miatt kimarad a távból, szóval mehetünk lefelé Tamás-kútig. Haladóssá vált az út, az eddigihez képest csak úgy repültek a km-ek. Ismerős volt a szakasz, hiszen megannyiszor jártam már erre. Persze azt nem tudtam, hogy az egyik résznek pl. Kuklya-nyereg (EP) a neve, pedig hányszor jöttem már el itt Tar-kő alatt. Továbbra sem éreztem megingást az energiámban. Fáradtam persze, de frissítés most tök jól működött. Tamás-kútján töltöttem egy kis meleg teát a kulcsba, mert a benne lévő kevés folyadék kezdett jégkásává válni. A ponton mondták, hogy a következő EP-n, Pazsagon lesz bőségesebb frissítő, de ha szükséges, akkor itt is tudnak ezt-azt adni. A technikain elhangzott, hogy ott lesz a tuti, úgyhogy nem ért kellemetlenül a dolog, azaz inkább Pazsaggal számoltam. Pazsagig egy, a megyehatárig tartó kisebb emelkedő után tempósan lehetett haladni a vékony hóréteggel fedett műúton. A ponton nem is időztem sokáig, mert a lejtő miatt benne maradt a boogie a lábamban.

(a teljesítésért)
Ereszkedés a Hór-völgybe km-eken át. Egész jól lehet haladni és még azt a luxust is belefért, hogy a túrázókat szó nélkül ki lehetett kerülni. Már a hór-völgyi EP előtt kezdtem lélekben készülni az ódor-vári emelkedőre, ami meredekségben hasonló az Istállós-kőre vezető kaptatóhoz. Kicsit tartottam tőle, mert már nem egyszer megtréfált, mert mire felértem... hát, abban nem volt sok köszönet. Ebben ma kisebb fordulat következett be, ugyanis meglepően jó kondiban haladtam felfelé igaz a végére azért kissé megfogyatkoztam energiával. Mégis, most éreztem a legjobbnak ezt az emelkedőt. Az ódor-vári szúrás után gyorsan frissítettem, hogy a kis megingás mihamarabb megszűnjön. Nem tartott sokáig a dolog és mire Völgyfő-házhoz (EP) értem, már meg volt a hajrára való hajlamom. Dugókáztam, töltöttem és mentem is tovább. Szerettem volna már beérni a célba minél hamarabb. A célig még egy szúróbélyegzős EP pont volt, ahol három favágó tekintetéből azt olvastam ki, hogy nem nagyon értik mit szaladgálok én itt. Az utolsó km-ek következetek, amiken már csak le kellett gurulni a célig. Először a felsőtárkányi házak jelentek meg, majd a cél mellett lévő tó, amit a végén még azért kerülj meg. Azt hiszem ennyi móka után, ez már semmi.

Konklúzió: nem adta könnyen magát a mai kanyar. Ha nincsenek a botok, jóval nehezebb lett volna a dolgom. Arra jöttem rá, hogy ez a hóban közlekedés nekem egy különösen nehéz műfaj. Folyton imbolygok jobbra-balra, mintha a másfél éves unokaöcsém helyében lennék. A frissítés tervszerűen ment, a cipőm viszont megsínylette a napot... lett rajta néhány új légbeömlő. Köszi a szervezést, egyetlen szépséghiba, hogy a dugókám valamilyen oknál fogva nem volt együttműködő és a teljesítés ellenére mégis a "nem futott be" került a nevem mellé. Na, majd jövőre... újra itt.  

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem, ahogy írsz.Bármikor szívesen elolvasom a következő írásodat is.Igazi sallangmentes,nem kérkedő, mégis nagyon vonzó.Ilyen lehetsz,mert sose láttalak.Ha megírod az útikünyvedet, rám számíthatsz,főképp, ha fotókat is raksz a
    szövegrészek közé nagy sikered lesz vele.Üdv.Emami

    VálaszTörlés